2019-10-18 12:28:42• hírek • Bede Emőke

Harmadik alkalommal szerveztek újságíróképzést a szatmári fiataloknak

Az előző évek sikerein felbuzdulva, idén immár harmadik ízben szervezett újságíróképzést a helyi fiatalság számára a Német Demokrata Fórum szárnyai alatt működő Gemeinsam Németi Ifjúsági Szervezet, melynek munkáját ez alkalommal is a Banater Zeitung, illetve a FunkForum Egyesület segítette.

Az idei képzés hivatalos megnyitójára péntek reggel, 9 órakor került sor az Árpád (V. Lucaciu) utcai Svábházban. A szemináriumon ez alkalommal egy már haladó szintű csapat vett részt, melynek tagjai főként a Johann Ettinger Német Elméleti Líceumból kerültek ki, de a Kölcsey Ferenc Főgimnázium is képviseltette magát néhány tanulóval. Az előző évekhez hasonlóan most is olyan újságíró-tanoncokról van szó, akik a német nyelvet magas szinten beszélik, ugyanakkor nem idegen tőlük az irodalom és a kreatív írás sem. Annál is inkább, mivel a fiatalok legjobb cikkei a későbbiekben megjelenhetnek majd a Banater Zeitung és a Schwabenpost hasábjain is.


Siegfried Thiel, a Banater Zeitung főszerkesztője, ki a tanfolyam önkéntes oktatója is egyben, a Szatmár.ro kérdésére elmondta, a képzés során a diákok nem csak elméleti ismeretanyagra tesznek szert, hanem a gyakorlatban is kipróbálhatják mindazt, amit fogalmi szinten már korábban megtanultak. A szeminárium nagy hangsúlyt fektet arra, hogy megtanítsa a fiataloknak, miként lehet a terjengős szövegek helyett tömören és világosan fogalmazni, illetve hogy melyek az logikusan felépített szöveg és a racionális érvelés legfontosabb ismérvei. Thiel szerint mindezek egy olyan tudással ruházzák fel a fiatalokat, melyeket nem csak akkor tudnak majd kamatoztatni, ha valóban a sajtóban helyezkednek majd el, hanem minden olyan munkahelyen, ahol a hétköznapokban fontos szerepet kap a kommunikáció.



A hivatalos megnyitón természetesen jelen volt a Német Demokrata Fórum szatmárnémeti elnöke is. Stefan Kaiser rövid köszöntőjében kifejtette, ez a tanfolyam nagyszerű lehetőséget jelent a diákok számára, ugyanis olyan különleges ismeretanyagra tehetnek szert ezáltal, mellyel a középiskolai tanagyagban talán egyszer sem találkoznak. Kaiser ezt követően nem csak a Banater Zeitung és a FunkForum segítségét köszönte meg, hanem az Autonet és a Zollner által nyújtott kulcsfontosságú támogatást is, hiszen e cégek nagyban hozzájárultak, hogy a tanfolyamot immár harmadik alkalommal is tető alá lehetett hozni Szatmárnémetiben. Zárszóként a fórum elnöke eredményes munkát és tartalmas cikkeket kívánt a képzésben részt vevő fiatalok számára.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: